Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Farszynki mazurskie

Ciasto:
90 dag ziemniaków gotowanych
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Farsz:
15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
2 jajka ugotowane na twardo
8 dag cebuli
10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
pieprz
sól


Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation