Kuchnia

ciasta

Szarlotka Pani Waleckiej / Gotuje, bo lubi

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

1 jajko

1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii. Dodaj masło, posiekaj je z mąką na drobne kawałeczki. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i spłaszcz do postaci dysku. Schowaj do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na dwie. W międzyczasie przygotuj nadzienie jabłkowe.

1,5 kg mieszanych jabłek

25 g masła

1 łyżka miodu

1 płaska łyżeczka cynamonu

sok z połowy cytryny

4 łyżki koniaku

3/4 szklanki migdałów

Obrane jabłka potnij w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło, dodaj jabłka i smaż przez chwilę na dużym ogniu. Zmniejsz gaz, dodaj koniak, miód, sok z cytryny i cynamon. Duś jabłka przez kilkanaście minut, do momentu aż część z nich się rozpadnie, a całość nabierze konsystencji musu z kawałkami owoców. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wysyp na blachę migdały i praż w piekarniku przez 10 minut. Przestudź, a następnie zmiel na drobny pył. Dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż nim spód i boki tortownicy (u mnie 24 cm). Dociśnij do boków, nakłuj na spodzie. Dodaj przestudzone jabłka, wyrównaj. Odetnij nadmiar ciasta, zagnieć i rozwałkuj raz jeszcze, potnij na pasku szerokości 1 cm. Ułóż w kratkę na wierzchu ciasta. Jeżeli zostanie ci jeszcze kawałek, to uformuj go w cienki wałeczek, z którego zrób brzeg ciasta.

Szarlotkę piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Lekko ostudź i możesz ją podawać. Nic więcej jej nie trzeba. Choć jak powszechnie wiadomo, kulka lodów waniliowych nigdy nie zaszkodzi. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation