Kuchnia

Chleby i inne.

Dyniowe drożdżówki

25 g świeżych drożdży
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki oleju o neutralnym smaku (może być masło)**
2 duże jaja
3/4 szklanki puree dyniowego
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii (NIE "zapachu")
3,5 szklanki mąki (polecam typy od 500 wzwyż, użyłam mąki 650, ostatnio łatwo dostępnej)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Zrobić zaczyn:
Drożdże pokruszyć w miseczce, posypać łyżką mąki i szczyptą cukru. Zalać mlekiem, tak żeby mleko do przykryło drożdże, nakryć talerzykiem i odstawić na 10 minut.

W czasie kiedy zaczyn się robi, wbić jajka do miseczki, roztrzepać widelcem, odlać 1-2 łyżki do osobnego naczynka (nie zapomnieć o tym!) i odstawić naczynko na później.

Większą część wlać do rondelka z resztką mleka, dodać do tego cukier, olej**, puree z dyni i ewentualnie wanilię, wymieszać wszystko.

3 szklanki mąki przesiać do miski razem z przyprawami. 1/2 szklanki mąki zostanie do podsypawania ciasta podczas zagniatania.

Kiedy zaczyn jest gotowy, znaczy urósł i spienił się, uformować w mące dołek, do dołka wlać zaczyn i mieszankę mokrych składników, wymieszać to widelcem tak, żeby zaczęło przypominać ciasto.

Ciasto wyrzucić na posypany mąką blat i zagniatać długo cierpliwie i namiętnie. Można podsypywać pozostałym pół szklanki mąki. Ciasto jest raczej trudne do zagniecenia. Po 10 minutach intensywne zagniatania możecie dać mu spokój, nawet jeśli ciągle będzie lepkie. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na godzinę, bądź do podwojenia objętości.

W czasie kiedy ciasto rośnie wysmarować formę masłem lub olejem i posypać mąką oraz przygotować nadzienie.

Nadzienie:

1/2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki cukru light muscovado, lub 1/3 innego cukru, tylko nie dark, bo zagłuszy smak dyni
2 łyżki mąki
pół łyżeczki cynamonu
ewentualnie pestki dyni do posypania
Składniki nadzienia dobrze wymieszać. Można dodać trochę więcej mąki jeśli jest bardzo rzadkie.

Montaż i pieczenie ciasta:

Ciasto wyrzucić na delikatnie posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o boku około 40 na 35 cm, należy mieć przed sobą dłuższy bok. Na prostokącie równo rozsmarować nadzienie. Zostawić czyste 2 cm boku, który mamy najdalej od siebie. Delikatnie, nie wyciskając nadzienia, zwinąć ciasto w roladę. Pokroić bardzo ostrym szerokim nożem na 10 kawałków, kawałki od razu przenosić na ostrzu noża bądź "pacce" do przygotowanej formy. Formę przykryć ściereczką i nastawić piekarnik na 180 stopni.

Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto odłożonym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Piec: w formie żeliwnej, lub innej dobrze trzymającej ciepło wystarczy 30 minut. W cienkich formach czas pieczenia może się wydłużyć do 45 minut. Upieczone ciasto ma być wyrośnięte i rumiane.

Jeszcze ciepłe ciasto można polać gęstym lukrem zrobionym z pół szklanki cukru pudru i kilku łyżeczek wody lub maślanki. Cukier należy dokładnie rozcierać ze stopniowo dodawaną wodą. Lukier ma być maksymalnie gęsty, taki ledwo pozwalający się lać ciurkiem.

Drożdżówki można jeść ciepławe. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation