Kuchnia
CIASTKI & SWEETS
Pieczona owsianka
1)
Składniki: (6-8 porcji)
SUCHE:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru brzozowego*
1/3 szklanki rodzynek**
1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie migdały w słupkach)
1/2-1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Uwaga: Ja następnym razem dam mniej, maksimum 1/3 szklanki, bo dla nas, przyzwyczajonych do mniej słodkich rzeczy, owsianka była zbyt słodka.
**Uwaga: Rodzynki można zamienić na pokrojone suszone śliwki, morele, figi, itp. według własnego smaku.
MOKRE:
1,5 szklanki mleka 2%***
1/2 szklanki przecieru jabłkowego (u mnie 1 słoiczek, 125 g, przecieru jabłkowego dla niemowląt)
2 łyżki delikatnej oliwy
1 lekko ubite jajko
dodatkowo:
naczynia do zapiekania (u mnie 4 sztuki o pojemności około 350 ml każde); może też być jedno duże albo 8 kokilek (około 200 ml każda) na pojedyncze porcje
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Foremki nasmarować wewnątrz cienką warstwą masła.
W dużej misce wymieszać składniki suche. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby płatki lekko napęczniały.
Rozłożyć ciasto do foremek (maksimum do 3/4 ich wysokości).
Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, do czasu aż wierzch owsianek stwardnieje i się ładnie zarumieni.
Owsiankę podawać na ciepło, 5 minut po wyjęciu z piekarnika lub odgrzaną w kuchence mikrofalowej. Do owsianki można podać dodatkowo sezonowe owoce i/lub jogurt.
2)
Składniki: (6-8 porcji)
SUCHE:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru brzozowego*
1/3 szklanki rodzynek**
1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie migdały w słupkach)
1/2-1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Uwaga: Ja następnym razem dam mniej, maksimum 1/3 szklanki, bo dla nas, przyzwyczajonych do mniej słodkich rzeczy, owsianka była zbyt słodka.
**Uwaga: Rodzynki można zamienić na pokrojone suszone śliwki, morele, figi, itp. według własnego smaku.
MOKRE:
1,5 szklanki mleka 2%***
1/2 szklanki przecieru jabłkowego (u mnie 1 słoiczek, 125 g, przecieru jabłkowego dla niemowląt)
2 łyżki delikatnej oliwy
1 lekko ubite jajko
dodatkowo:
naczynia do zapiekania (u mnie 4 sztuki o pojemności około 350 ml każde); może też być jedno duże albo 8 kokilek (około 200 ml każda) na pojedyncze porcje
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Foremki nasmarować wewnątrz cienką warstwą masła.
W dużej misce wymieszać składniki suche. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Odstawić na 15 minut aby płatki lekko napęczniały.
Rozłożyć ciasto do foremek (maksimum do 3/4 ich wysokości).
Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, do czasu aż wierzch owsianek stwardnieje i się ładnie zarumieni.
Owsiankę podawać na ciepło, 5 minut po wyjęciu z piekarnika lub odgrzaną w kuchence mikrofalowej. Do owsianki można podać dodatkowo sezonowe owoce i/lub jogurt.
3)
Składniki:
-pół szklanki mleka
-4 łyżki jogurtu greckiego
-1 jajko
-2 łyżki twarogu
-3-4 łyżki cukru
-szklanka płatków owsianych, u mnie z Kłos – Pol
-2 łyżki amarantusa
-3/4 szklanki malin
-wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W misce mieszamy mleko, jogurt grecki i jajko. Dodajemy twaróg, cukier, płatki owsiane i amarantus, ponownie mieszamy pod koniec dodając maliny.
Owsiankę przekładamy do 2 lub 3 naczynek do zapiekania. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut
MA==