Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BUŁECZKI DYNIOWE

5 szklanek mąki
50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni
1/3 cukru demerara
1/2 szklanki cukru
150 gram masła
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki ciepłej wody
DODATKOWO
jajko do posmarowania bułek
orzechy włoskie do dekoracji

Zagotować mleko i odstawić z ognia. Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia. Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól. Dokładnie połączyć. Do małej miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią. Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść ręką. Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić je pięścią i krótko wyrobić. Podzielić na 2 części a każdą połówką dodatkowo na 12 sztuk. Z każdego kawałka uformować kulę, spłaszczyć ręką i naciąć na 8 w miarę równych części ( tak jak na zdjęciach ). W środku każdej bułeczki małym palcem zrobić dołek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175 st. ( do zrumienienia ). Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć ćwiartkę orzecha włoskiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation