Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zdrowa Kuchnia Sowy: Jambalaya, czyli moje nowe uzależnienie!

Składniki na 2 porcje:
* papryka
* cebula (najczęściej daję dużą cebulę czosnkową)
* ok. 150 g piersi z kurczaka/indyka lub 2 garści ugotowanej ciecierzycy/fasoli KREWETKI
* rosół (2-3 chochelki?)
* pomidory (daję puszkę ok. 500 g, to o wiele więcej niż jest w przepisie Pascala)
* łyżka przecieru pomidorowego, ale to raczej wtedy, gdy bierzemy świeże pomidory
* 2-3 garści ryżu (surowego!) - ja daję basmati
* dużo przypraw, nie szczypta, tylko sypię łyżeczkami, moje danie jest bardzo ostre i takie uwielbiam: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, kmin, chili, papryczka jalapeno
* tłuszcz - u mnie to zwykle łyżka smalcu albo masła klarowanego
* pietruszka zielona - jak mam
CZOSNEK


Cebulę i paprykę siekam (czasem drobniej, czasem mniej drobno), pierś z kurczaka kroję na małe kawałki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę, dodaję paprykę, chwilę duszę, dodaję kurczaka i jak zmieni kolor ze wszystkich stron (czyli po 3-4 minutach) dorzucam ryż, pomidory, mieszam, dolewam rosół i na tym etapie mocno doprawiam.
Zmniejszam gaz, przykrywam patelnię i danie sobie pyrczy ok. 15 minut. Po tym czasie odkrywam i jeszcze zostawiam na kolejne 10 minut. Podczas gotowania mieszam kilka razy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation