Kuchnia

ciasta

Czekoladowe księżyce


Składniki:
Ciasto kruche:

50 g czekolady gorzkiej
170 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
50 g zmielonych migdałów
30 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 żółtko
100 g masła
Do dekoracji:

ok. 50 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej)

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, chwilę zagnieść i uformować wałek o ok. 8 mm grubości. (Dzielę ciasto na 3 części. Podczas formowania pierwszego wałka, resztę ciasta trzymam w lodówce).
Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
Każdy wałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do jednorazowego rękawa cukierniczego, albo do woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować ciasteczka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
Ciasteczka przechowywać w puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation