Kuchnia

naleśniki, placki, racuchy, omlety

David Eyre's Pancake, pieczony naleśnik z USA - Filozofia Smaku

Składniki:
pół szklanki mąki
pół szklanki mleka
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
masło do wysmarowania formy
2 łyżki cukru pudru
do podania: ulubiona konfitura, dżem, galaretka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. W misce łączymy mąkę, mleko i roztrzepane jajka. Dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy. Formę o boku 20 cm smarujemy masłem. Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut (u mnie zajęło to 15 minut), aż wierzch naleśnika się zrumieni. Następnie posypujemy go cukrem pudrem (najlepiej go przesiać) i jeszcze chwilkę podpiekamy (przez około 2-3 minuty). Naleśnik przed podaniem kropimy sokiem z cytryny. Jako dodatek do naleśnika podajemy ulubioną konfiturę, dżem lub galaretkę. Ja do naleśnika podałam dżem z mirabelek i wanilii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation