Kuchnia

chleb/bułki

Buły orkiszowe

Składniki:

zaczyn

100 g mąki orkiszowej jasnej
100 ml wody
0,5 g drożdży

Ciasto właściwe

10 g drożdży
300 ml wody
400 g mąki orkiszowej typ 750
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
10 g soli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem

1. Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na zaczyn.

2. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godz..

W dniu pieczenia

1. Drożdże rozpuścić w 300 ml wody, dodać mąkę, sól i zaczyn. Wymieszać, a następnie wyrobić przez około 5-8 minut.

2. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 równych części o wadze około 250 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.

4. Z każdej porcji ciasta uformować okrągły bochenek i odstawić na 20 minut aby się rozluźnił.

5. Z każdego kawałka ciasta uformować podłużny 20 cm bochenek chleba i ułożyć w obsypanych mąką ściereczkach na około 30–40 min do garowania.

6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.

7. Bułki przełożyć na blachę do pieczenia łączeniem do góry, zaparować piekarnik i piec 25-30 min.

8. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/orkiszowe-krolestwo-piotra-kucharskiego-poznaj-sprawdzone-przepisy?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation