Kuchnia

chleb/bułki

Przepis na bułki. Jak przygotować bułkę z kotletem rybnym, bułkę z mielonym, bułkę z kurczakiem według przepisów Andrzeja Polana | Dzień Dobry TVN
Ciasto na bułki dowolnego kształtu
Składniki na ciasto na bułki:

mąka pszenna 1 kg
olej 200 ml
maślanka 150 ml
woda 300 ml
drożdże 100 g
sól

Jak przygotować bułki?

Wodę delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy maślankę, olej i mąkę i sól. Wszystko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte i nieklejące się do ręki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na porcje, kształtujemy bułki, na jakie mamy ochotę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy białkiem, posypujemy, czym nam się podoba i wstawiamy do piekarnika o temp. 220 stopni na około 15 minut.
Do piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu bułki będą jeszcze bardziej rosnąć.

Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
Przepisy kulinarne

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/bula-i-spola-czyli-bulka-niejedno-ma-imie-sprawdz-przepisy-andrzeja-polana?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation