Kuchnia

ciasta i desery

Faworki na piwie | Kwestia Smaku
Składniki
8 porcji

6 - 7 żółtek
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki piwa

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut, najlepiej początkowo na parze aby żółtka się ogrzały) aż będą jasne, gęste i puszyste.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wlewać piwo mieszając składniki łyżką. Złączyć wszystkie składniki w kulę (jeśli ciasto się klei, można dodać więcej mąki).
Wyłożyć je na podsypaną stolnicę i wyrabiać przez ok. 7 minut. Następnie wybijać ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza (chodzi o wtłoczenie powietrza). Ja ciasto biję wałkiem i jak będzie płaskie, składam na pół i jeszcze raz na pół i znów rozbijam na płasko. Można też rozwałkowywać wałkiem.
W większym garnku, pod przykryciem, zacząć nagrzewać olej do około 180 stopni C. Gdy olej osiągnie już dobrą temperaturę do smażenia, zmniejszyć ogień do minimum (na dużym palniku) i przykryć garnek.
Ciasto podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby nie obeschło. Jeśli mamy czas możemy placki składać na pół i znów rozwałkowywać, to wtłoczy dodatkowe powietrze do ciasta.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Uformowane faworki przykryć ściereczką.
Kłaść po kilka sztuk na rozgrzany olej i smażyć przez około minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na ręczniki papierowe.
Rozwałkowywać kolejno resztę ciasta i smażyć resztę faworków. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na paterze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation