Kuchnia

Pizza

Mini pizzerinki

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka suchych drożdży

2 łyżeczki oleju

3/4 szklanki letniej wody

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cukru


Dodatki:

papryki w różnych kolorach (po kawałku)

wędliny: szynka, salami ok. 10dkg

cebula

ser żółty ok. 10dkg

sos pomidorowy lub ketchup



*** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto ***

*** Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posmarowanym olejem blacie, na grubość około 0,5 cm. Za pomocą dużej szklanki wycinamy w cieście kółeczka ***

*** Kółeczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy następne kółeczka ***

*** Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy na kawałki ***

*** Na każdej pizzerince układamy po pare kawałków wędliny ***

*** Następnie układamy po kilka kawałków papryk i cebuli ***

*** Na końcu pizzerinki obsypujemy startym żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C (z termoobiegiem) przez około 15 minut ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation