Kuchnia

mięsa/kiełbasy/pasztety

szarpana wieprzowina

Marynowana szarpana wieprzowina:
sok pomarańczowy
30 ml
sos sojowy
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
mielona ostra papryka
1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy
1 łyżeczka
łopatka wieprzowa
400 g
cebula
1 sztuka

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. W miseczce łączymy sok pomarańczowy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową marynatą zalewamy wieprzowinę. Mięso dokładnie nacieramy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na niej kładziemy zamarynowaną wieprzowinę. Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 4 godziny. W tym czasie mięso kilkukrotnie podlewamy sosem, który pojawi się w naczyniu. Kiedy mięso będzie miękkie, zdejmujemy folię. Wieprzowinę szarpiemy na kawałki i ponownie wstawiamy do piekarnika – pieczemy około 30 minut. Włączamy termoobieg.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-szarpana-wieprzowina-pulled-pork-397807
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation