Kuchnia

mięsa/kiełbasy/pasztety

Pulled pork - szarpana wieprzowina - 3 kilo łopatki wieprzowej pieczonej w rękawie przez 5 godzin.
.
Cięta wieprzowina z rękawa:
Około 3 kg łopatki z kością
Marynata:
4 łyżki musztardy Franks lub innej żółtej do hot dogów lub można pominąć
80 g cukru muscovado (u mnie mix jasnego i ciemnego) lub zwykłego
1,5 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki wędzonej
1 łyżka kminku w proszku
1 łyżka soli najlepiej wędzonej
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
3-4 cebule
4-5 ząbków czosnku
2 liście laurowe

Łopatkę oczyść z nadmiaru tłuszczu jeśli trzeba. Wysmaruj ją musztardą. Pozostałe składniki połącz i obsyb dokładnie całą łopatkę. Włóż do rękawa, zawiąż i trzymaj w lodówce kilka godzin (10-12). Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Przed pieczeniem mięso powinno być w temp. pokojowej minimum 30 minut. Zrób nożem kilka dziurek w folii od góry. Piecz w 150 stopnich przez godzinę. Zmniejsz do 120 i piecz kolejne 4 h. Mięso powinno łatwo się rozdzielać, a kość łatwo wyjść. Do worka można dorzucić pokrojone cebule, czosnek i liście laurowe. 😋😋😋😋😋😋
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation