Kuchnia

wypieki

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła o zawartości tłuszczu 82%)
110g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu


1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.

2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach w kształcie lisków nożem zrobiłam żyłki (patrz FILM).
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation