Kuchnia

CIASTKI & SWEETS

Beza idealna:

Składniki na całkiem sporą bezę:

6 białek
300g drobnego cukru (może być też zwykły cukier)
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 – 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę.
Stopniowo, partiami, powoli !!! cały czas ubijając dosypujemy cukier.
Na koniec dodajemy ocet/sok z cytryny, oprószamy pianę skrobią i mieszamy.
Wykładamy bezę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.
Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, nawet na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation