Kuchnia

wypieki

Mus kawowo-czekoladowy

Składniki:

60ml espresso (u nas kawa z kapsułek Dolce Gusto-Aroma)
90g gorzkiej czekolady
6 jajek (ze sprawdzonego źródła)
100g drobnego cukru do wypieków + 1 łyżeczka
śmietanka 30%
wiórki z białej czekolady
listki mięty



Nie posiadałam drobnego cukru do wypieków, więc zwykły biały cukier potraktowałam blenderem.

Gorzką czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z kawą.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Żółtka zmiksować z cukrem na biało.

Rozpuszczoną czekoladę dodawać stopniowo do białek i szybko miksować- uważać, żeby się jajecznica nie zrobiła!

Ubite białka dodać do masy czekoladowej. Wymieszać łyżką.

Desery nałożyć do pucharków i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Mus podawać z bitą śmietaną z ‘domieszką’ cukru, udekorować wiórkami białej czekolady i listkiem mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation