Kuchnia

przetwory

Kompot z czereśni na zimę

Składniki:

umyte czereśnie
cukier
woda - ja daję zawsze przefiltrowaną


Przygotowanie:

do czystych i suchych słoików nakładamy czereśnie, prawie do pełna
wsypać po 4 łyżki cukru
zalać wodą tak, żeby przykryć wszystkie owoce
dokładnie wytrzeć słoik - szyjkę słoika, musi być czysta, sucha
nakrętka też ma być czysta i sucha, taką mocno nakręcamy na słoik
do dużego garnka, tego, w którym pasteryzujemy ja wkładam ścierkę do naczyń (taką, którą mam najbardziej zabrudzoną od owocowego soku - z dzisiejszego dnia przerabiania owoców, podczas pasteryzacji ona chroni mi garnek od śladów na dnie garnka a sama podczas gotowania odplamia się;)), układam słoiki ile wejdzie, zalewam wodą do 3/4 wysokości, od chwili zagotowania pasteryzuję 2o minut
wyciągam gorące na kratkę do ostudzenia, dolewam 2 szklanki zimnej wody, wkładam następne słoiki i tak do końca - ne można wstawić odrazu do garnka bez dolania zimnej wody, bo pękną nam słoiki, a wody i tak jest za mało, bo odparowała, więc dolewamy zimną, robimy tak, aż wszystkie kompoty będę zapasteryzowane
zupełnie ostudzone wynosimy do piwnicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation