Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

KRUCHE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ POD BEZĄ

Składniki: ( na tortownicę 23 cm, wystarczy na 28 cm- brzeg będzie niższy)

Kruche ciasto:

250 g mąki (najlepiej krupczatki)
160 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody
Beza:

5 białek
¾ szklanki cukru
oraz:

500 g czerwonej porzeczki
Mąkę połączyć z masłem pokrojonym w kawałeczki.

Dodać cukier, żółtko i sól, a następnie stopniowo wodę i zagnieść ciasto.

Owinąć je w folię spożywczą i odstawić na godzinę (lub dłużej) do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyłożyć ciastem spód i boki formy.

Kruche ciasto przed położeniem owoców trzeba podpiec przez ok. 15 min.

Jeśli dysponujecie ceramicznymi kulkami do pieczenia lub suchymi ziarnami fasoli/grochu, to na ciasto należy położyć koło z papieru dopieczenia o przekroju dna, na niego wysypać wspomnianą fasolę i tak przygotowaną tortownicę piec w temp. 190°C przez 10 min., następnie usunąć pergamin i obciążenie i piec przez kolejne 5 min.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i miksować aż białka będą sztywne i błyszczące.

Na podpieczony spód wysypać umyte, oczyszczone porzeczki,a na nie nałożyć ubite białka.

Włożyć ciasto do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 40min. (lub do czasu aż beza trochę stwardnieje i zacznie się rumienić).

Uwagi:

Beza przechowywana długo w lodówce mięknie, dlatego ciasto najlepiej podawać w dniu pieczenia. Można ułatwić sobie pracę zagniatając ciasto dzień wcześniej, ja często wykładam nim foremkę, przykrywam folią, chowam do lodówki i piekę następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation