Kuchnia

Wypieki

WILGOTNA BABKA MAKOWA

Składniki (forma z kominem 23cm):
200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Masło rozpuszczam w rondelku. Wystudzamy.
2. Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waliniowym
na puszystą masę.
Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia
i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy.
5. Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka
po 2 łyżki i delikatnie mieszamy.
6. Na koniec dodajemy suchy mak (ja dałam mielony),
i aromat. Mieszamy.
7. Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50-60 minut.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation