Kuchnia

wypieki

Wschodnia bajka
150g mąki pszennej
120g cukru
150g orzechów włoskich
3 jajka
65 ml oleju
2 jabłka
50g suszonych moreli
50g rodzynek
50ml koniaku
cukier waniliowy
2 łyżki skrobi
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do smaku

PRZYGOTOWANIE
Morele pokroić na kawałki dodać rodzynki i namoczyć w koniaku. (Zamiennie zastosować mocną czarną herbatę).
Orzechy uprażyć na suchej patelni rozdrobnić, dodać cynamon i 70 g cukru oraz cukier waniliowy.
Jajka ubić i stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
Na końcu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki obsypać skrobią ziemniaczaną.
Połowę ciasta wylać do tortownicy na nim wysypać orzechy oraz połowę jabłek. Namoczone owoce osączamy i układamy na jabłkach następnie ciasto i jabłka i na wierzchu orzechy. na wierzchu warto przykryć pergaminem przez 30 minut, żeby nie przypaliły się orzechy. Piec w t=180 stopni przez 50minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation