Kuchnia

Przepisy

Nuggesty z kurczaka
Przedstawiam Wam przepis na bardzo prostego i jakże smacznego kurczaka dla małych i dużych łasuchów.
Przekąska na różne uroczystości lub danie obiadowe podane z frytkami, sosem i surówką.
23 porcje
30 minut czas przygotowania

Składniki na panierkę:
• 140 g płatków kukurydzianych
• 30 g maki pszennej
• 1 łyżeczka curry
• ½ łyżeczki soli
Składniki na nuggetsy:
• 800 g fileta z kurczaka
• 40 g oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki chili
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na sos czosnkowy:
• 3 ząbki czosnku
• 125 g śmietany 18%
• 125 g majonezu
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki cukru
• 10 g soku z cytryny
Sposób przygotowania panierki:
1. Płatki kukurydziane kruszymy, najlepiej blenderem, dodajemy makię, curry oraz sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Sposób przygotowania mięsa:
1..Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę około 4 cm
2.Do mięsa wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy paprykę słodką, chili, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Sposób przygotowania sosu:
1.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, sól, pieprz, cukier i wyciskamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Sposób przygotowania nugetsów:
1.Mięso panierujemy w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 200 °C.
Nuggetsy gotowe, podajemy z frytkami i sosem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation