Kuchnia

Pieczywo

Wiem co jem: Chałka drożdżowa z makiem

Chałka drożdżowa z makiem
(przepis własny)

Składniki na dwie chałki:
670g mąki
25g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
50g stopionego masła
1 jajko
2 żółtka
100g cukru
0,5 łyżeczki soli

Do smarowania:
1 jajko
2 łyżki suchego maku

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. W garnuszku ucieramy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy 1,5 łyżki mąki i 3-4 łyżki letniego mleka i dokładnie mieszamy. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Roztapiamy masło i zostawiamy do przestudzenia.

Do dzieży miksera wlewamy letnie mleko i stopione masło. Dodajemy sól, przesianą mąkę, jajko, żółtka i pozostały cukier. Wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką matę i lekko odgazowujemy. Dzielimy na pół, a każdą połowę na trzy części. Z każdej z nich formujemy wałek długości ok. 35cm . Trzy wałki układamy równolegle blisko siebie. Mocno zlepiamy na jednym końcu i pleciemy dość ścisły warkocz. Końce mocno zlepiamy. Z pozostałych trzech wałków pleciemy drugą chałkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na godzinę, żeby nieco podrosły.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 35 -40 minut. Żeby się zanadto nie przyrumieniły można po upływie 25 minut przykryć je folią aluminiową. Gorące chałki po wyjęciu z piekarnika studzimy na kracie kuchennej.


Read more: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/06/chaka-drozdzowa-z-makiem.html#ixzz2fu5uJfeX
http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/apage.html#ixzz0JSUnUmvQ
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation