Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

Delikatne mięsne pulpeciki z warzywami

50 dag mielonego mięsa
1 mała bułka
10 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag pora
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
majeranek
sól
pieprz ziołowy
750 ml wody
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
sos sojowy
natka zielonej pietruszki


Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać z łusek, razem z porem opłukać i pokroić w małą kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.

Do miski przełożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę, marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. Dodać surowe jajko, kaszę mannę, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranu, soli i pieprzu ziołowego. Całość razem dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i zagotować. Do gotującej się wody wkładać przygotowane kulki mięsne i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w 4 łyżkach wody, wlać do gotujących się pulpecików i razem zagotować, cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze pogotować i zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować gorącym sosem, całość wlać do pulpecików i dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę rozgniecionej w palcach zielonej pietruszki oraz majeranku. Na koniec całość dokładnie razem wymieszać.

Podawać na gorąco z ryżem, dowolną kaszą, makaronem lub ziemniaczkami i oczywiście jakimś smacznym dodatkiem np. sałatką ogórkową z własnych zapraw.

Z podanych składników wyjdzie dokładnie 35 sztuk miękkich i przepysznych pulpecików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation