Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

Łatwy chleb na zakwasie

Składniki

na noc:
350 g aktywnego zakwasu
500 g mąki - dałam pszenną i pszenną pełnoziarnistą
500 ml letniej wody

rano:
500 g mąki -(ja wymieszałam pszenną, żytnią pełnoziarnistą oraz pszenną pełnoziarnistą ale to może być dowolna mąka)
200 ml letniej wody - ilość wody zależy od użytej mąki więc lepiej wodę wlewać stopniowo
1 łyżka soli
3/4 szklanki otrąb lub płatków owsianych
1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie

Wieczorem zakwas, mąkę oraz wodę mieszamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Rano do zakwaszonego przez noc ciasta dodajemy wodę, mąkę, sól oraz dodatki jakie chcemy aby się znalazły w chlebie. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od ręki, nie powinno być za gęste, raczej jak takie gęste błotko.

Całość dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, przykrywamy i odstawiamy na 2-5 godzin aż podrośnie (jeśli nasz zakwas jest dojrzały a w pomieszczeniu ciepło to chlebek szybko urośnie, jeśli nie to trzeba czekać dłużej). Ważne aby poczekać na wyrośnięcie chleba w keksówce, bo w piekarniku chleb już nie urośnie. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Chleby spryskujemy wodą i posypujemy np płatkami owsianymi, makiem lub siemieniem lnianym. Gorący piekarnik także spryskujemy wodą i wkładamy wyrośnięte bochenki. Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 55 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, czekamy ok. 5 minut i dopiero otwieramy piekarnik. Potem od razu wyjmujemy bochenki z piekarnika i z foremek .Studzimy na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation