Kuchnia

Kluseczki i pierogi

Kluski leniwe - pierogi leniwe

Składniki

• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 1-2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (zależnie od tego, czy ser jest rzadki czy gęsty)
• 2 jajka (lub 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej)
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• śmietana lub zrumieniona bułka do podania

Przygotowanie przepisu na Kluski leniwe

1. Ser rozdrabniam widelcem, dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie jajka. Mieszam i wyrabiam twardsze i zwięzłe ciasto.
2. Z ciasta formuję wałki i odkrawam kluski wielkości ok. 2-3 cm.
3. Zagotowuje wodę. Do osolonego wrzątku wrzucam kluski leniwe, delikatnie mieszam i czekam około 1-2 minut od wypłynięcia.
4. Kluski podaję ze zrumienioną bułką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation