Kuchnia

Kluseczki i pierogi

Kluski śląskie
ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie (robiłam trzonkiem drewnianej łyżki).
Wrzucić kluski do gotującej się, posolonej wody. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi (mnie najbardziej smakowały z odrobiną masła i gruboziarnistą solą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation