Inne

OBIADY

Wątróbka po turecku

Wątroba przygotowana według tego przepisu to naprawdę wspaniałe danie. Nawet jeśli trudno cię nazwać amatorem wątróbki, ten sposób przygotowania spodoba ci się. Wątroba gotowana po turecku, z niezwykłym smakiem i aromatem można podawać z ugotowanym ryżem lub z sałatką. Taką wątrobę będziesz chciał gotować co tydzień i wszyscy będą prosić o dokładkę!

Składniki:

1 kg wątroby z indyka (lub inny)
3 cebule
6 ząbków czosnku
3 łyżki skrobi
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki miodu
60 ml oleju roślinnego
7 łyżek sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
½ szklanki wrzącej wody
100 g ryżu

Przygotowanie:

1. Wątrobę należy pokroić na duże kawałki. Przełożyć wątrobę w misce i dodaj 3 łyżki skrobi, 1 łyżeczką soli, 1 łyżkę papryki, zgnieciony czosnek, 50 ml oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki. Wątroba trzeba marynować około 20 minut.

2. W tym czasie przygotować sos: wymieszać 7 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki miodu. Dodaj do sosu ½ szklanki gorącej wody i wymieszać wszystkie składniki, aby miód całkowicie rozpuszcił się.

3. Na patelni z 1 łyżką oleju roślinnego przełożyć marynowaną wątrobę i podsmażyć ze wszystkich stron okresowo przewracając kawałki. Dodaj do wątroby cebulę pokrojoną w pół pierścienie i gotować jeszcze około 5-7 minut.

4. Zaleć wątroba sosem pomidorowym, wymieszać i przykryć patelnię pokrywką. Gotować wątrobę jeszcze około 7-10 minut na średnim ogniu. Jako dodatek do takiej wątroby można podawać ryż.

5. Smacznego!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Poziom trudności: łatwy
Podawać: do kolacji
Kategorie: aperitif, mięso, kurczak, wideo
Liczba porcji: 4
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation