Kuchnia

wypieki

FASOLA Z JARMUŻEM

Składniki na 2 porcje:
Kasza gryczana – 12 łyżek (155 g)
Oliwa z oliwek – 3 łyżki (30 g)
Czosnek – 3 ząbki (15 g)
Jarmuż – 2 garście (40 g)
Mleko sojowe – 1⅕ szklanki (300 g)
Mąka pszenna, typ 500 – 1 łyżka (12 g)
Sól biała – 2 szczypty
Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
Fasola biała (konserwowa) – 11 łyżek (220 g)

1.Ugotuj kaszę gryczaną
2.Rozgrzej oliwę na patelni i podsmażaj na niej przez około 2 minuty drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Pokrój jarmuż na większe kawałki, dołóż do czosnku i grzej mniej więcej 3 minuty.
4.W kubku wymieszaj mleko z mąką, solą i pieprzem.
5.Wlej tę mieszaninę do jarmużu, dodaj opłukaną fasolę i grzej około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
6.Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation