Kuchnia

wypieki

Pieczone skrzydełka Buffalo | Gotuj z Wojciechem

Sos chili

8 czerwonych papryczek pepperoni
1 duży pomidor
5 ząbków czosnku
2 cebule
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
100ml octu winnego

Skrzydełka

10 skrzydełek z kurczaka
100g masła
6 łyżek sosu chili
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki miodu
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka soli

Sos chili

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę do pieczenia kładziemy umyte i osuszone papryczki, obraną i pokrojoną w ćwartki cebulę, obrany czosnek oraz pomidora. Skrapiamy całość olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż warzywa lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do wysokiego rondelka. Zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy sól i cukier, gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem, pod koniec miksowania dodajemy ocet wąskim strumykiem. Na koniec przecieramy przez sitko.

Skrzyedłka Buffalo

Skrzydełka z kurczaka myjemy i suszymy. Nożem odcinamy część pozbawioną mięsa.

Maslo roztapiamy na małym ogniu, dodajemy sos chili, Worcestershire, miód, imbir oraz sól. Trzymamy na ogniu, mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Połową uzyskanej marynaty zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Mięso wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy około 45 minut. Pozostałą marynatę przekładamy na patelnię i obsmażamy w niej krótko mięso bezpośrednio przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation