Kuchnia

wypieki

Kornwalijskie pieczone pierogi
Czyli wyśmienite cornish pasty, zwane też skrótowo pastie. Jest to brytyjskie danie, znane już w średniowieczu, które podobno zajadał sam król Artur. Później były typowym daniem górników, wydobywających w Kornwalii cynę i miedź, którzy dostawali od swoich żon duże pieczone pierogi wypełnione farszem mięso-warzywnym. Po pierwsze, nie wymagały odgrzewania. Po drugie, można je było zjeść bez wykorzystywania sztućców. Panowie brudnymi rękami chwytali pieroga za warkocz i gdy zjedli prawie całego, ubrudzony warkocz po prostu wyrzucali. Wierzono, że tym samym udobruchają złośliwe kopalniane duchy. Po trzecie, pierogi te były bardzo sycące.

Na początku były przygotowywane z mięsa wołowego, które krojono w kostkę, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Obecnie wykorzystuje się również mięso z kurczaka czy indyka. Powstały też wersje wegetariańskie oraz mięsno-owocowe. Pasties przeważnie nie je się "na sucho", lecz polewa keczupem, majonezem bądź innym ulubionym sosem. Smakują zarówno na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno.

Przepis na tradycyjne Cornish pasty:
Ciasto:
400 g maki pszenno–żytniej, pół łyżeczki soli, 100 g zimnego masła, 100 g smalcu, 175 ml wody.

Zmieszać mąkę z solą. Porcjami dodawać wodę, masło i smalec i wyrabiać dokładnie palcami. Ciasto powinno być wewnętrznie spójne i niezbyt kleiste. Uformować w kulę i włożyć na 45 minut do lodówki.

Farsz
300 g wołowiny bez kości, 600 g ziemniaków, 2 brukwie, 1 duża cebula, sól, pieprz, cukier.

Pociąć wołowinę na kawałki. Następnie pokroić warzywa na małe kosteczki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy pokrytej warstwą maki i wykroić krążki o średnicy od 18 do 22 cm. Następnie napełnić nadzieniem – po bokach warzywa, mięso w środku. Skleić pierogi namaczając uprzednio brzegi wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i piec 20 min. Obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec następne 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation