Kuchnia

kuchnia

Gofry kukurydziano-owsiane

Składniki

2 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
125 g mąki kukurydzianej
125 g mąki owsianej
1 łyżeczka cukru - do piany z białek - opcjonalnie
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml maślanki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Zmieszaj razem suche składniki - poza cukrem.
Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).
Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.
Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Smaż gofry aż będą rumiane.
Przestudź lekko na kratce z piekarnika - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation