Rybki w cieście drożdżowym.
Rybki można nacinać tak, aby było widać odrobinę farszu lub tylko przecinać powierzchnię ciasta. Wszystko zależy od jego grubości. Zrobiłam szablon ryby z kartonu 14x7.Wałkowałam ciasto na grubość około 3-4mm i wycinałam przy jego pomocy zarys ryby.
Na jedną część nakładałam farsz zostawiając wolne brzegi, które smarowałam rozkłóconym jajkiem i przykładałam drugą cześć ciasta. Zlepiałam boki i podcinałam ukośnie wąskimi ostrymi nożyczkami ciasto na całej powierzchni. Smarowałam wierzch jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Piekłam w temperaturze 180st do ładnego zrumienienia.
Ciasto drożdżowe
800-860g mąki pszennej,
500 ml mleka,
30g drożdży
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
120g rozpuszczonego masła,
dodatkowo 1 jajko i odrobinę mleka do smarowania.
Wlewamy całość letniego mleko do miski, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól i 260g mąki. Ciasto po wymieszaniu ma konsystencję naleśnikową. Stawiamy w dość ciepłym miejscu, można blisko kaloryfera. Przykrywamy i czekamy aż urośnie. Powinno podwoić swoją objętość. Trwa to godzinę. Wyrośnięte ciasto wygląda jak ubita piana z białek. Następnie do ciasta wlewamy ciepłe roztopione masło i mieszamy.
Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy. Od połączenia mąki wyrabiamy jeszcze tak długo aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu. Jeśli w domu jest niezbyt ciepło, można nagrzać piekarnik do 30st, wyłączyć pozostawiając zapaloną żarówkę i włożyć przykryte ciasto z miską do piekarnika. Ma ponownie podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagniatamy. Można zrobić tradycyjne pierogi pieczone lub pobawić się ciastem i wykrawać rybki albo inne figurki.
Wigilijny farsz do uszek, pierogów i bułeczek, orientacyjnie.
1 część ciecierzycy gotowanej,
2 części kapusty kiszonej,
2 części leśnych grzybów suszonych po namoczeniu,
cebula,
papryczka chili,
czosnek,
rozmaryn,
tymianek,
natka pietruszki,
olej,
sól,
pieprz.
Dokładniej może być tak, ta ilość farszu powinna wystarczyć do ilości ciasta w przepisie
200g gotowanej ciecierzycy,
400g kiszonej kapusty, tylko lekko odciśniętej,
100g suszonych grzybów,
2-3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 papryczki chili,
1 pęczek natki pietruszki,
pozostałe zioła i przyprawy do smaku z orientacyjnego przepisu na farsz.
1.Namoczoną na noc ciecierzycę, gotujemy następnego dnia do miękkości. Miksujemy. Możemy użyć gotowej w słoikach.
2.Grzyby moczymy chwilę, płuczemy i ponownie zalewamy czystą wodą, aby zmiękły. Gotujemy około 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły.
3. Kiszoną kapustę lekko odciskamy i drobno kroimy.
4.Do garnka dodajmy 3-4 łyżki oleju, pokrojoną cebulę, czosnek i następnie papryczkę. Podsmażamy składniki do zeszklenia cebuli.
5.Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby i podsmażamy kilka minut aż poczujemy intensywnie ich zapach.
6.Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko kapustę mieszamy wszystkie składniki, chwilę prażymy dodając na koniec zioła i przyprawy.
7.Łączymy ostudzony farsz z ciecierzycą. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolewamy pozostawionej wody, w której gotowała się ciecierzyca lub wody z grzybów. Na koniec dodajemy kilka łyżek dobrego oleju. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
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