Kuchnia

Wigilia

Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką i żurawiną
Składniki dla 5 osób:
5 filetów śledziowych
sok z dwóch pomarańczy
sok z jednej limonki
starta skórka z jednej pomarańczy
starta skórka z jednej limonki
1 roztarty ząbek czosnku
ok. szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
2 garści suszonej żurawiny
garść czarnuszki
czarny mielony pieprz



Wykonanie:
Śledzie moczymy przez na 10-15 minut w zimnej wodzie, następnie płuczemy je pod wodą bieżącą. Sok z pomarańczy i limonki mieszamy z olejem, miodem, skórką, pieprzem, czosnkiem, żurawiną i czarnuszką. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny w chłodne miejsce. Najlepiej, aby marynowały się przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation