Kuchnia

Serniki

Sernik pistacjowy

1 kg sera trzykrotnie mielonego (jeśli ma to być ser z wiaderka, musi być bardzo gęsty)
4 duże jajka (lub 5 małych)
200 g cukru drobnego
4 łyżki pasty pistacjowej*
3 łyżki wody różanej (do nabycia w sklepach z żywnością arabską, np. w Samirze)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałów

Wierzch:
200 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka pasty pistacjowej
1 łyżka wody różanej
do oprószenia: ok. 100 g pistacji niesolonych, utłuczonych delikatnie w moździerzu

Ser włożyć do miski miksera, dodać cukier i wodę różaną, delikatnie miksując, dodawać po jednym jajku, następnie pastę pistacjową i mąkę ziemniaczaną. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia wszystkich składników.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować delikatnie masłem i spód posypać płatkami migdałów.
Wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
wstawić sernik. Piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 160 st C i dopiekać ok. godziny - sernik powinien być ścięty po bokach, a w środku o konsystencji przypominająceg galaretę (nie płynny), po ostudzeniu się zetnie.
Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego ostudzenia.

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, pastą pistacjową i wodą różaną. Posmarować wierzch zimnego sernika, oprószyć pistacjami, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation