Kuchnia

Kulinaria

Murzynek z kawą - Trufla

Składniki:

4 łyżki kakao
1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy Arabica
słonecznik prażony z miodem

Margarynę, cukier, kakao i kawę zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia się składników, ale nie gotować. Ostudzić, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, z białek ubić pianę i dodać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 55/60 minut(sprawdzałam patyczkiem, bo cholera nie chciał się dopiec w środku) w temperaturze 180 st. Jeszcze ciepłego murzynka polać polewą czekoladową. Posypać słonecznikiem.

Składniki na polewę czekoladową:

10 dag margaryny
10 dag cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Margarynę roztopić i dodać cukier, kakao, kawę i wymieszać. Dodać 2 łyżki wody, zagotować stale mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation