Kuchnia

Yummie

Babeczki czekoladowe z solonym karmelem

Składniki na 7 sztuk:

60 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
50 g miękkiego masła
2 jajka
60 g cukru trzcinowego
70 g mąki (użyłam 30 g mąki żytniej razowej + 40 g mąki pszennej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki serka waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (z termoobiegiem).
W rondelku z grubym dnem, na bardoz małym ogniu, rozpuścić obydwie czekolady z masłem.
Odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dokładnie wymieszać. Na konieć dodać serek waniliowy, ponownie wymieszać.

Formę fo muffinek wyłożyć papilotkani, które następnie napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości.
Piec ok. 23-25 minut. W tym czasie babeczki powinny wyrosnąć i nieco popękać.
Przed dekorowaniem wystudzić.

Wierzch:

garść orzechów laskowych, grubo posiekanych i uprażonych na suchej patelni
100 ml śmietany kremówki 30%
45 g cukru
20 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli

Śmietankę podgrzać (ale nie doprowadzać do wrzenia), odstawić na bok.
W rondelku z grubym dnem, na bardzo małym ogniu, rozpuścić cukier - z czasem powinien zacząć się karmelizować, a w efekcie końcowym będzie miał bursztynowy kolor (i uwaga, będzie bardzo gorący!).
Dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką rózgową aby się rozpuściło. Wlać śmietankę, dodać sól i gotować kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się zredukowała i zyskała gęstą konstystencję.
Lekko przestudzić.

Wierzch babeczek udekorwoać gotową masą karmelową, posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation