Design

Design

Sałatka z wątróbką i mandarynkami
Sałatka z wątróbką i mandarynkami

Składniki:
400 g wątróbek z kurczaka
1 litr mleka, do namoczenia wątróbek
2 łyżki masła
100 g mandarynek w lekkim syropie, odcedzonych
1 mała główka sałaty rzymskiej lub lodowej
2 łyżki sezamu, podprażonego na suchej patelni
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
sok z 1 świeżej mandarynki lub 1/2 pomarańczy
sól i pieprz, do smaku
Wątróbki umyj, oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na 3 godziny.
Przygotuj sos: w kubeczku połącz oliwę, ocet, sok, miód. Dokładnie utrzyj, aż uzyskasz jednolity sos. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Sałatę podziel na liście, umyj i osusz. Porwij na kawałki.
Namoczone wątróbki opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej masło, ułóż na maśle wątróbki i smaż na dużym ogniu, aż się zrumienią (ok. 6-8 minut). Zestaw z ognia, ale trzymaj w cieple.
Na półmisku ułóż sałatę, dodaj odcedzone mandarynki, gorącą wątróbkę oraz sezam. Polej dressingiem i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
RADA: Zamiast mandarynek z puszki, do przygotowania sałatki możesz użyć cząstek słodkiej pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation