Kuchnia

Konfitury przetwory

Powidła śliwkowe, bez cukru

Składniki:

śliwki - umyte, wydrylowane
szklanka wody na 4 kg wydrążonych owoców
opcjonalnie cukier - max. 200 g na 1 kg śliwek
duży garnek z grubym dnem, drewniana łyżka

Przygotowanie:
- umyte, wydrylowane śliwki umieszczamy w garnku, podlewamy wodą i na wolnym ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając - ja mieszam co pół godziny, smażąc za pierwszym razem porcję z 4 kg przez 4-5 godzin ( w razie potrzeby dodać cukier, dokładnie wymieszać)
- trzeba je na tyle odparować, żeby były gęste i odstawały od garnka, nie kleiły się do jego brzegów
- zostawić, przykryte wystudzić do następnego dnia
- ponownie rozgrzać, już tylko 1 godzinę mieszając od czasu do czasu
- gorące nakładać do słoików, mocno zakręcić, zostawić do wystudzenia
- wynieść w chłodne, suche, ciemne miejsce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation