Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka z awokado, fenkułu i pomarańczy

Składniki
1 mały fenkuł
2 awokado
1/2 cytryny
2 pomarańcze
1 czerwona cebula
2 łyżki orzeszków cedrowych lub piniowych
1 garść kiełków słonecznika
1 garść kiełków pszenicy
1 opakowanie rukoli
sól, pieprz

Na sos:
1/2 kubka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Fenkuł kroimy wzdłuż korzenia na cieniutkie plasterki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cieniutkie plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny. Pomarańcze obieramy ze skóry i wycinamy cząstki bez białej błony. Cebulę kroimy na półksiężyce. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy kiełki i rukolę. Polewamy sosem - czyli oliwą wymieszaną z octem i posiekanym czosnkiem. W razie potrzeby wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation