Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa Krem z Pomidorów

Składniki na ok 4 porcje:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
7 szt dużych pomidorów
sól
pieprz
ok 0,5l bulionu warzywnego

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na patelni. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj masło. Całość wrzuć do garnka, dodaj obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, sól oraz pieprz. Zalej to wszystko bulionem i gotuj na średnim ogniu przez ok 15-20 minut. Teraz zblenduj zupę tak, aby jej konsystencja była jednolita i podawaj.

Do dekoracji:
groszek ptysiowy


Sugestie: Możesz użyć również bulionu mięsnego oraz pomidorów z puszki. Zupę możesz też zabielić śmietaną, jeśli lubisz.

Wersja light: Bulion zastąp wodą. A masło łyżką oliwy.

Pytanie: W jaki sposób dodawać do zup śmietanę tak, aby się nie zważyła?
Odpowiedź: Odlej trochę zupy do kubka, dodaj śmietany do tej odlanej części, wymieszaj dokładnie w wlej ją do zupy, jednocześnie mieszając ją.

źródło: Just My Delicious
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation