Kuchnia

Przystawki

Pierogi z krewetkami po tajsku

Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
sól
ew. szczypta kurkumy
Farsz:
20 szt. krewetek 16/20 w pancerzach
100 g bakłażana
2 szalotki
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
kilka kropel sosu rybnego
masło
sól, pieprz
Sos:
300 ml mleka kokosowego
1 limonka
pół pęczka kolendry
masło
sól
pancerze z krewetek

Mąkę przesiać do miski, wlać ciepłą przegotowaną wodę i dodać przyprawy. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut żeby "odpoczęło". Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Pancerze odłożyć do sosu. Bakłażana i szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek, także drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Czosnek, chili i bazylię tajską posiekać. Dodać do warzyw razem z pokrojonymi na kawałki krewetkami i wszystko razem poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć porcję farszu, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut. Na maśle smażyć pancerze z krewetek aż będą miały lekki pomarańczowy kolor. Następnie należy je zalać mlekiem kokosowym i gotować na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Wszystko razem zmiksować i przecedzić przez bardzo gęste sito. Uzyskany sos wlać ponownie do rondelka. Zagotować i przyprawić do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limonki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę. Ugotowane pierogi podawać polane sosem kokosowym z kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation