Kuchnia

przetwory domowe

Likier z dzikiej róży

Składniki:


1 kg owoców dzikiej róży,
niewielki kawałek cynamonu,
5 szklanek winiaku,
1 szklanka spirytusu,
2 szklanki płynnego miodu,
1 szklanka wody.



Jak przyrządzić?


Owoce dzikiej róży myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do słoja.

Kawałek cynamonu rozkruszamy na mniejsze kawałki i dodajemy do owoców.

Całość zalewamy winiakiem i spirytusem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na parapet na dwa tygodnie.

Ważne, by słój stał na słońcu i by raz dziennie nim potrząsać.

Po tym czasie w garnuszku rozpuszczamy miód wymieszany z wodą.

Kiedy się zagotuje, odstawiamy, zdejmujemy łyżką szumowiny z powierzchni i czekamy, aż ostygnie.

Alkohol ze słoja przecedzamy i łączymy z syropem.

Mieszamy i odstawiamy na 3 dni, następnie przecedzamy raz jeszcze i rozlewamy do butelek.

Muszą stanąć w ciemnym miejscu na co najmniej 4 miesiące.

Osłodzą i rozgrzeją nam przyszłą zimę.

Potrzebne przybory:


2 litrowy słój,
4 półlitrowe butelki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation