Kuchnia

Jedzonko

Moje Wypieki | Sernikobrownies z miętą
Składniki na masę brownies:

125 g gorzkiej czekolady
125 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 jajka
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Wymieszać mąkę, cukier, sól i kakao. Do wymieszanej mąki dodać roztopione masło z czekoladą, następnie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.

Składniki na masę serową:

250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
1/3 szklanki drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ekstraktu z mięty (mogą być krople miętowe Herbapolu)
kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

Wszystkie skladniki zmiksować.

Foremkę do brownies (o wymiarach 15 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód nałożyć większość masy brownies, odkładając pół szklanki. Na brownies wyłożyć masę serową. Na górę w nieregularnych odstępach wyłożyć pozostałą masę z brownies. Masy wymieszać patyczkiem (jak do szaszłyków), porobić esy-floresy, by ciasto miało ciekawy wygląd.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wystudzić i pokroić.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation