Kuchnia

Foody

TAGLIATELLE Z TRUSKAWKAMI, CHILLI I OCTEM BALSAMICZNYM

składniki:

400 gr makaronu tagliatelle

0,5 kg truskawek

jeden strączek papryczki chilli lub niecała łyżka pikantnego sosu chilli

(w tym przepisie użyłam sosu chilli, gdyż nie mogłam dostać nigdzie świeżego chilli, a obawiałam się, że do końca sezonu truskawkowego nie znajdę już okazji, aby zrobić to danie).

200-250 ml śmietany 18%

ocet balsamiczny do smaku

około 80 gr parmezanu

łyżka masła

sól, pieprz do smaku


wykonanie:

1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na małe kawałki.

2. Na patelni rozpuszczamy masło. Jeśli używamy świeżego chilli w pierwszej kolejności wrzucamy pokrojone z cienkie paseczki chilli, a po chwili truskawki. Jeśli sosu: najpierw truskawy, a gdy puszczą soki około pół łyżki sosu chilli.

3. Dodajemy około łyżki octu balsamicznego, a następnie śmietanę. Całość utrzymujemy jeszcze chwilę, na ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli w sosie dominują smaki kwaśne i ostre, np. ze względu na to, że truskawki, które kupiliśmy nie były dość słodkie można dodać łyżkę miodu.

4. W między czasie gotujemy makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerze i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Posypujemy startym parmezanem. Ozdabiamy octem balsamicznym. Przyznam, ze kupiłam dosyć rzadki ocet, który średnio nadawał się do dekoracji, dlatego wymieszałam go pół na pół z rozpuszczoną gorzką czekoladą, która dobrze się wpisała w wytrawny smak dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation