Kuchnia

Piknik i grill

Stek z tuńczyka podany na zielonej sałatce z sosem cytrynowo-pieprzowym

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
2 mrożone steki z tuńczyka grubości 1 cm (każdy po 130-150 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
kilka igiełek świeżego rozmarynu
pieprz cytrynowy
pieprz syczuański
szczypta soli
cytryna
zielona sałatka:
2 garści listków rukoli
1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka masła
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej
1 średniej wielkości cukinia
2 łyżki oleju, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Podawać z sosem cytrynowo-pieprzowym


PRZYGOTOWANIE:
Steki zamarynować na noc w oleju z dodatkiem plasterków czosnku i igiełek rozmarynu. W małym garnku zagotować 1 l wody na warzywa, dodać cukier, sól i masło. Wrzucić groszek, zagotować. Dodać fasolkę, gotować chwilę razem (ale nie rozgotować warzyw!), przelać na sicie zimną wodą. Cukinię pokroić na 0,5 cm plastry. W misce wymieszać olej z pieprzem cytrynowym, dodać cukinię, wymieszać by marynata oblepiła wszystkie plastry. Grillować z obu stron po kilka minut, do pojawienia się brązowych pasków. Jednocześnie można już grillować rybę. Przed grillowaniem posypać z obu stron dwoma rodzajami pieprzu. Podpiekać na silnie rozgrzanym grillu z obu stron przez chwilę, obserwując z boku jak ścina się mięso.
Na talerzach rozłożyć rukolę, gotowane warzywa, plastry cukinii. Rybę podawać na sałatce (jako samodzielne, lekkie danie) lub w towarzystwie sałatki i dodatkiem ryżu. Rybę i sałatkę skropić sokiem z cytryny. Do dania idealnie pasuje sos cytrynowo-pieprzowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation