Kuchnia

słodkości.

Domowy budyń czekoladowy

Jak uchronić się przed nieświadomym pochłanianiem dodatków spożywczych? Najlepiej przygotowując potrawy własnoręcznie.



Możemy na przykład zrobić łatwy w przygotowaniu deser w postaci budyniu czekoladowego. Nie zajmie nam to wiele więcej czasu a unikniemy dostarczenia organizmowi sztucznych polepszaczy smaku i zapachu oraz konserwantów.



W celu przyrządzenia dużych dwóch porcji potrzebne będzie:



- 1 litr mleka
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: cukier, wiórki kokosowe, grysik



Wykonanie nie różni się znacząco od sposobu przygotowania budyniu z torebki. Odlewamy pół szklanki zimnego mleka i mieszamy w niej mąkę, kakao i/lub dodatki. Resztę zagotowujemy i gdy wrze łączymy wszystko razem. Gotujemy chwilkę jednocześnie mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.



Na koniec przelewamy do salaterek i gotowe do jedzenia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation