Kuchnia

Przepisy

placuszki z kukurydzy z salsą z awokado

2 kolby kukurydzy
liście kolendry
1 czerwona cebula
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. W malakserze zmiksować 2/3 ziaren kukurydzy z liśćmi kolendry, posiekaną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być wyczuwalne kawałki ziaren. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.

1 awokado
liście kolendry
1 pomidor
1 cebulka dymka
sok z limonki
sos tabasco
sól
pieprz

Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ćwiartki, a następnie pokroić w podłużne paski. Włożyć do miski wraz z awokado i wymieszać z posiekanymi liśćmi kolendry oraz pokrojoną dymką. Doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem tabasco oraz solą i pieprzem. Salsę podawać do placuszków z kukurydzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation