Kuchnia

Tarty, pizze, zapiekanki

FASZEROWANA CUKINIA

Składniki (na 2 porcje):

2 cukinie
2 spore pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
20 dag mięsa mielonego (dałam z indyka)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
50g sera owczego (można dać też fetę lub ser typu bałkańskiego)
dip czosnkowo-miętowy

1 mały gęsty jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz
Cukinię wyszorować, osuszyć. Obciąć górę (ok. 1/5 wysokości) i wydrążyć środek (np. łyżką do owoców), odkładając go na bok. Środek cukinii posolić.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę razem z pieczarkami, pod koniec dodając pokrojony miąższ z wydrążonych cukinii. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.

Farsz dać do miseczki, a na pozostałej na patelni oliwie przesmażyć krótko mięso, na końcu doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę.

Środek cukinii wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Do środka cukinii nakładać kolejno farsz: cukinia z pieczarkami, mięso, pomidory, cukinia z pieczarkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i postawić cukinie przykryte górną częścią. Piec 35 minut, następnie ściągnąć górną część, posypać startym serem, przykryć górą i zapiekać jeszcze 10-15 minut.

Podawać z dipem miętowo-czosnkowym (wymieszać jogurt z posiekaną miętą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation