Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

desery

Chrupiący truskawkowy sernik

Składniki

40g masła
125ml śmietany kremówki
100g brązowego cukru pudru
25g płatków migdałów
25g posiekanych pistacji
50g mąki pszennej
Do wypełnienia i dekoracji:
200g pełnotłustego delikatnego sera
400g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
starta skórka z 2 cytryn i 8 łyżek soku
140ml śmietany kremówki (lekko ubitej)
450g truskawek
2 łyżki brązowego cukru pudru
2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki


Masz ochotę na sernik truskawkowy? Jeszcze ciepły i miękki. To prawdziwy deser królów.


1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Na formie do pieczenia ułożyć pergamin do pieczenia. Powoli doprowadzić masło, śmietanę i cukier do wrzenia, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z orzechami i mąką. Rozprowadzić połowę mieszaniny na blasze o średnicy 20cm. Piec przez 10-12 minut, aż stanie się lekko rumiana. Schłodzić przez 2 minuty na arkuszu, a następnie przenieść się do lodówki, aby stało się kruche i chrupiące. Powtórzyć z drugą połową.
2. Ubić ser, aż zmięknie, a następnie stopniowo dodawać mleko, sok z cytryny i lekko ubitą śmietanę. Chłodzić przez 2-4 godziny.
3. Przecisnąć cztery truskawki przez sito do miski. Dodać cukier i galaretkę z czerwonej porzeczki i lekko podgrzać, mieszając do rozpuszczenia. Gotować przez 2-3 minuty do syropu, a następnie schłodzić.
4. Pokroić pozostałe truskawki. Kruche ciasto przełamać na kawałki. Nakładać do pucharków warstwami: warstwa sera, truskawek i kruchego ciasta, zostawić kilka sztuk do dekoracji. Chłodzić do 2 godzin przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation